EPC en advies
EPC verplicht bij zowel verkoop als verhuur
Bij Maes Concept Immo hechten we veel waarde aan het verduurzamen van vastgoed. Het Energieprestatiecertificaat (EPC) speelt hierin een essentiële rol. Of je nu een woning koopt, verkoopt of verhuurt, een geldig EPC-certificaat is verplicht. Het certificaat geeft inzicht in de energiezuinigheid van een pand en biedt praktische informatie over hoe je de woning energie-efficiënter kunt maken.
Ons EPC-advies op maat
Bij Maes Concept Immo gaan we verder dan alleen de wettelijke vereisten. Wij bieden onze klanten gepersonaliseerd advies en begeleiding om ervoor te zorgen dat hun woning voldoet aan de huidige en toekomstige EPC-normen.
Hoe kunnen wij jou helpen?
- EPC-Check & Advies: We beginnen met een grondige inspectie van je woning en geven vervolgens een gedetailleerd rapport met aanbevelingen over hoe je jouw EPC-score kunt verbeteren.
- Samenwerking met Specialisten: Wens je zelf of bij de verkoop van je woning een goed plan van aanpak om zo kosten-efficiënt te renoveren om hiermee de grootste sprongen in je EPC te maken? Dan kan je vragen naar een energetisch renovatieadvies. Zo kan je met deze informatie specifieke offertes opvragen.
- Gemakkelijker een lening verkrijgen: Wil je een lening aangaan bij de bank met voor een woning met EPC E of F, dan dien je aan te tonen hoe je aan een EPC D geraakt en bij sommige banken zelfs aan een label C. Toon je hierbij het EPC, energetisch renovatieadvies met bijhorende offertes, dan leen je dit bedrag erbij. Zo kan je banken sneller overtuigen om een lening te verkrijgen.
Wat is het EPC?
Het EPC is een officieel document dat het energieverbruik van een woning in kaart brengt. De score varieert van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energie-intensief). Vanaf 2021 is de regelgeving verder aangescherpt en geldt dat woningen tegen 2050 moeten voldoen aan EPC-label A.
Renovatieverplichting voor woningen met een EPC-label E of F
Label D is de eerste tussenstap
Nieuwe eigenaars van woningen met een energieprestatiecertificaat (EPC) met label E of F worden verplicht om de woning binnen vijf jaar na aankoop of overdracht te renoveren tot minimaal EPC-label D. De verbetering moet worden aangetoond met een nieuw EPC-certificaat. Verkoop je die woning (met label D) opnieuw in 2030, dan zal de nieuwe eigenaar opnieuw moeten renoveren, op dat moment tot minstens label C of beter. Het is dus van alle belang om meteen na te denken hoe je kan renoveren bij voorkeur tot label A. Zo ben je nu al klaar voor de toekomst.
Wanneer geldt de renovatieverplichting?
De renovatieverplichting is van toepassing in de volgende gevallen:
- Authentieke akte van een notariële overdracht: Bij aankoop of schenking van een woning moet de nieuwe eigenaar binnen vijf jaar de nodige renovaties uitvoeren.
- Vestiging van een opstalrecht of erfpacht: Wanneer een opstalrecht of erfpacht wordt gevestigd, geldt dezelfde renovatieverplichting.
- Feitelijke toestand bij overdracht: Als het pand op het moment van de overdracht een residentiële bestemming heeft, moet het voldoen aan de renovatieverplichting, ongeacht de toekomstige bestemming.
Deze verplichting geldt per akte. Dit betekent dat als je een woning koopt, je binnen vijf jaar moet voldoen aan de renovatie-eisen. Indien de woning binnen die periode wordt verkocht, moet de nieuwe koper de resterende tijd benutten om aan de verplichting te voldoen.
De vijfjarige termijn begint op de datum van de authentieke akte of het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. Bijvoorbeeld: als de akte werd verleden op 1 februari 2023, moet voor 1 februari 2028 aan de verplichting zijn voldaan.
Uitzonderingen op de renovatieverplichting
Er zijn ook verschillende situaties waarin de renovatieverplichting niet geldt:
- Monumenten en beschermde gebouwen: Gebouwen die de status van monument of erfgoed hebben en waar renovatiewerkzaamheden de historische waarde zouden schaden, zijn uitgesloten van de verplichting.
- Sloop binnen 5 jaar: Indien het gebouw binnen vijf jaar na aankoop gesloopt zal worden, hoeft de eigenaar geen renovaties uit te voeren.
- Tijdelijke constructies: Gebouwen die minder dan twee jaar zullen worden gebruikt, vallen buiten de renovatieverplichting.
- Echtscheiding of beëindiging van (wettelijke) samenwoning: Wanneer een woning wordt overgedragen aan een van de partners in het kader van een echtscheiding of beëindiging van samenwoning, en deze persoon zijn hoofdverblijfplaats in de woning behoudt, geldt de verplichting niet.
- Uit onverdeeldheid treden: Bij een notariële overdracht in het kader van een afstand-verdeling waarbij één van de personen zijn hoofdverblijfplaats in de woning behoudt, is er geen renovatieverplichting.
- Erfenis: De verplichting geldt niet voor woningen die via een erfenis worden verkregen. Echter, indien een woning wordt geërfd waarop al een lopende renovatieverplichting rust, dan gaat deze verplichting over op de erfgenamen. De erfgenamen moeten dan binnen de resterende termijn voldoen aan de eisen.
- Fusie, opslorping en (partiële) splitsing van vennootschappen: In deze gevallen geldt de verplichting niet. Echter, als er al een renovatieverplichting van toepassing was, moet de rechtsopvolger binnen de resterende termijn aan de eisen voldoen.
Met deze renovatieverplichtingen wil de overheid bijdragen aan de verbetering van de energie-efficiëntie van woningen, om zo de doelstellingen tegen 2050 te behalen.
Schema lange termijnpad woningen (afbeelding van de Vlaamse Overheid).
Schema langetermijnpad appartementen (afbeelding van de Vlaamse Overheid)
Subsidies, kortingen en premies
Premies voor een renovatie kan je terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid. Ook voor leningen kan het goedkoper zijn of zijn er alvast alternatieven om te lenen voor je verbouwing, ontdek ze hier. Opgelet! Een aantal premies of leningen worden aangepast vanaf 2025.
Korting op je registratierechten krijg je als je binnen de 6 jaar van een EPC F naar een A-label gaat. Zo kan je een woning aankopen aan 1% registratierechten in plaats van 3%. Je dient dus al aan de voorwaarden van 3% registratierechten te voldoen. Ontdek hier alle voorwaarden.