Waarom het nu het moment is om te investeren

Lenen is nog nooit zo goedkoop geweest.

De rente van woonleningen staat op het laagste peil ooit. Zo blijkt uit de cijfers van Immotheker Finotheker en de vergelijksite Spaargids.be.
Eind 2019 steeg de rente voor een lening met vast tarief over 20 jaar nog lichtjes. Dit kwam door de stormloop op woonkredieten door de afschaffing van de woonbonus.
De laatste weken kennen de rentevoeten een flinke daling door de onzekerheid rond de economische gevolgen van het coronavirus.

Voor een lening op 20 jaar, bekom je een vaste rentevoet van 1,29%. Leen je op 25 jaar, kan je een rente van 1,50% bekomen. Dit is het laagste ooit genoteerd bij Spaargids.be.
Een variabele rentevoet kan maximaal verdubbelen. Wie vandaag kiest voor een variabele rente van 1%, kan maximaal op een rente van 2% uitkomen.
Een lagere rente zal volgens Belfius niet doorgerekend worden aan de klant. ‘Ook de operationele en de risicokosten moeten vergoed worden’, zegt woordvoerster Ulrike Pommee.

Tip: Wil je leningen vergelijken? Dan kan dit via deze link.

Rente op spaarrekeningen blijft maar zakken

Bovenop een lage rente van woonleningen daalt ook de spaarrente. In een onderzoek van Spaargids.be, bieden minder dan de helft een rente hoger dan 0,11%.
De wettelijke minimumrente van 0,11%, bestaande uit 0,01% basisrente en 10% getrouwheidspremie, is bij vele banken dus bereikt.

De daling van de spaarrente volgt een logische evolutie. Als de commerciële banken het ingezamelde spaargeld niet volledig omzetten in leningen en hun overschot bij de Europese Centrale Bank (ECB) ‘parkeren’ moeten ze zelf 0,50% rente betalen.
Door die negatieve rente worden commerciële banken aangespoord om zoveel mogelijk leningen toe te staan, wat goed is voor de economie. 

Tip: Benieuwd naar de rente die voor jou geldt? Bekijk je spaarrente of de spaarrente voor je bedrijf.

Investeren als alternatief voor sparen

Als alternatief voor de lage spaarrentes, komt vastgoed als topinvestering uit de bus.

Wens je meer informatie te ontvangen over de investeringspanden bij Maes Concept Immo?

Bel vrijblijvend naar 056/722.180 of mail naar [email protected].