Nu 3 jaar de tijd om oude woning te verkopen bij ingrijpende renovatie van nieuwe woning

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele bevestigt dat je bij een grondige renovatie van een nieuwe woning, je vanaf nu niet 2 maar 3 jaar de tijd krijgt om je oude woning of bouwgrond te verkopen aan het verlaagde tarief van 1% registratierechten. De bewuste regeringsamendementen werden afgelopen vrijdag goedgekeurd en moeten nu enkel nog langs het Vlaams Parlement passeren.

Sinds 2022 betalen kopers van een enige woning in Vlaanderen 3 in plaats van 6% registratierechten. Als je kiest voor een grondige energetische investering zakt het tarief naar 1%. Je kan als koper enkel van dit voordelige tarief genieten als je geen andere woning of bouwgrond hebt, of je huidige woning of bouwgrond binnen de 2 jaar verkoopt. Bij de verlaagde registratierechten aan 1% komt er nu nog een extra jaar bij, bevestigde ook De Tijd.

Langere bouwtermijnen

Het extra jaar komt er omdat de termijn te kort bleek bij vele bouwprojecten. "De gemiddelde doorlooptijd van een bouwproject is langer geworden het voorbije jaar. Ook de levering voor bouwmaterialen sleept langer aan. Om te vermijden dat de eigenaars die willen renoveren in de problemen geraken, gaan we nu die termijn van twee jaar verlengen tot drie jaar."

De reeds lopende termijnen van 2 jaar worden automatisch met een jaar verlengd. De koper moet dus zelf geen actie ondernemen.

Bron: Belga, CIB

Wens je meer informatie hierover of wil je je woning verkopen? Contacteer ons via [email protected].