Het asbestattest verplicht bij elke eigendomstransactie vanaf 23 november 2022

Je herkent het waarschijnlijk wel: Je bezoekt een huis, je merkt dat er golfplaten op het bijgebouw liggen en er rinkelt meteen een belletje. Zou er asbest in verwerkt zijn? De Vlaamse overheid streeft tegen 2040 naar een asbestveilig Vlaanderen. Vanaf 23 november 2022 start het daarom met het in kaart brengen, opsporen en laten verwijderen van asbest in Vlaamse gebouwen en woningen. Het asbestattest moet hierbij helpen.

Wat is het asbestattest?

Dit attest lijst op welke materialen en onderdelen van een woning asbest bevatten, de staat van dat asbest en hoe je het veilig kan beheren of verwijderen. Je bekomt dit asbestattest door een gecertificeerd asbestdeskundige in te schakelen. Hij (of zij) brengt dit voor jou in kaart. Dit gebeurt meestal op een niet-destructieve manier. Tijdens het opsporen van asbest wordt er dan niets beschadigd. Al kan het uiteraard ook op een destructieve manier, waarbij er geboord of gekapt moet worden om tot bij het asbest te raken.

Voor welke eigendommen?

Het asbestattest wordt vanaf 23 november 2022 verplicht voor iedereen die een constructie van meer dan 20 m2, gebouwd voor 2001, wil verkopen. In een tweede fase – vanaf 1 mei 2025 – zal dit ook verplicht zijn voor gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Voor alle andere eigenaars en verhuurders geldt de verplichting pas vanaf 2032. Verhuurders moeten vanaf dan een kopie van het asbestattest voor de huurders voorzien.

Wat als er asbest in mijn huis gevonden wordt?

De kans dat er asbest in jouw woning gevonden wordt, is niet klein. Voor 2001 was dit een veelgebruikt materiaal voor onder meer isolatie. Wordt er effectief asbest in jouw woning gevonden? Dan heb je twee opties.

De ene optie is om de verkoop te laten doorgaan – wat trouwens wettelijk perfect mag. Je moet hier alleen rekening houden met een eventueel lagere verkoopprijs.

Een andere optie is om het asbest te (laten) verwijderen. Hiervoor moet je weten dat er twee soorten asbest zijn.

  • Hechtgebonden asbest: vezels zitten vast in het dragersmateriaal. Dit asbest is ongevaarlijk zolang het onbeschadigd is.
  • Niet-hechtgebonden of los asbest: dit asbest bevat weinig tot geen bindmiddel, zoals gips of isolatiemateriaal rond verwarmingsbuizen. Dit asbest is veel gevaarlijker.

Het eerste type asbest mag je als particulier perfect zelf verwijderen zolang het niet beschadigd is en je rekening houdt met de nodige veiligheidsmaatregelen. Beschadigd hechtgebonden asbest en los asbest moet verwijderd worden door een aannemer met een opleidingsattest of door een erkend asbestverwijderaar. Je hoeft hiervoor geen omgevingsvergunning aan te vragen.

Heb je een professional nodig? Gelukkig kan je nog een beroep doen op een premie van € 16 per vierkante meter. Deze wordt vanaf oktober 2022 wel opgenomen in ‘Mijn Verbouwpremie’.

Kostprijs van het asbestattest

Je zal dit attest helaas niet kosteloos kunnen verkrijgen. De prijs ervan zal bepaald worden door de grootte van het gebouw, de asbestdeskundige en het al dan niet nemen van een aantal stalen. We vermoeden dat de kostprijs van dit attest voor een gemiddeld woonhuis (zonder stalen) tussen de € 350 en € 400 zal bedragen. Daarbovenop komt waarschijnlijk nog een retributie van OVAM en de certificatie-instelling. Van zodra we hier definitief nieuws over hebben, laten we het je weten.

Wil je je hiervoor deskundig laten begeleiden? Stuur een mail naar [email protected] en wij brengen je met de juiste persoon in contact.

Ophaling asbestcement

In sommige steden en gemeentes zoals Anzegem, organiseert Imog, de afvalintercommunale, een atie waardoor je voor € 30 je asbestcement aan huis kunt laten ophalen. Asbestcement wordt door veroudering, verwerking of beschadiging btoos, fragiel en breekbaar, waardoor de vezels in de lucht beginnen zweven. Als we de vezels inademen komen ze vast te zitten in onze longblaasjes en veroorzaken ze ziektes. Het is dus heel belangrijk dat deze op een veilige manier weggehaald worden.

Hoe ga je te werk?

  1. Download het aanmeldingsformulier op Imog.
  2. Ga naar het recyclagepark van Imog Moen of Harelbeke. Daar vind je verschillende maten asbestcementzakken aan € 30 per zak. Je ontvangt daarbovenop per zak een gratis pakket met beschermingsmiddelen.
  3. Bel naar 080 099 827 en maak een afspraak voor de ophaling.
  4. Start met de ontmanteling en ga veilig te werk. Lees hiervoor zeker de instructies op de website van Imog en vul je zak correct.
  5. Is je zak gevuld? Zet hem dan aan de straatkant. De Imog kraanwagen komt deze op het afgesproken tijdstip halen.

Belangrijk: De ophaling moet binnen 3 maand na de aankoop van de zak gebeuren en je mag maximaal 6 zakken aankopen.