EPC aanpassingen in 2022

De start van het nieuwe jaar brengt heel wat veranderingen met zich mee, ook voor de immosector. En 2022 belooft een jaar vol nieuwigheden te worden. Wij gidsen je er stap voor stap door, te beginnen met de wijziging inzake EPC-certificaten.

EPC-labels vandaag

EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt en geeft weer hoe zuinig een gebouw is. In 2019 werd er al wat gewerkt aan de EPC-labels. Zo kreeg deze een nieuwe reeks letterlabels van A+ tot F. Waarbij A+ betekent dat de woning heel energiezuinig is en F dat de woning enorm energieverslindend is. Dit wordt berekend aan de hand van het energieverbruik per jaar gedeeld door de aantal bruikbare vloeroppervlakte en kan beïnvloed worden door bijvoorbeeld het type dakisolatie er aanwezig is, welke soort beglazing in de ramen zit, het type verwarmingsketel gebruikt wordt…

Wat verandert er in 2022?

Dat nieuwe label werd begin 2019 dus ingevoerd. Maar de oude labels mochten ook nog steeds gebruikt worden bij het verkopen of verhuren van een woning. Vanaf 2022 zijn enkel de nieuwe EPC’s die opgesteld zijn vanaf januari 2019 geldig. Concreet betekent dit dat vanaf dan enkel de EPC-certificaten die vanaf januari 2019 opgesteld zijn, tellen. Heb je er dus nog een van voor die tijd? Dan zal je bij verkoop van je woning een nieuw moeten laten opstellen. Verhuur je jouw woning? Dan blijft het EPC-certificaat van voor 2019 geldig.

Waarom deze wijziging? Wel, sinds 2021 zijn er twee belangrijke financiële voordelen aan het EPC gekoppeld: de EPC-labelpremie en het rentelozerenovatiekrediet. Voor beide onderdelen is de EPC die in 2019 is opgemaakt nodig om zo de koper steeds correct te kunnen informeren.

Je hebt recht op de EPC-labelpremie indien je een woning hebt met een slechte energieprestatie en die binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert. Meer over deze premie en hoe je die kan aanvragen vind je hier.

Het rentelozerenovatiekrediet is er voor wie een woning of appartement koopt en dat binnen de 5 jaar renoveert. De rente die je normaal voor het renovatiekrediet betaalt, kan door de Vlaamse overheid worden terugbetaald. Meer info je hier.

Een ander opvallende verandering is dat een EPC ook verplicht wordt voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Indien dit niet gedaan wordt, kan de eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars van het appartemensgebouw een boete krijgen.

Zit je nog met vragen over EPC-fiches? Contacteer ons gerust. Wij staan klaar om jou te helpen! Hou ook onze kanalen in de gaten, want er zijn meer veranderingen vanaf 2022 waar wij jou willen door helpen.

EPC in 2022