Dit verandert er vanaf 1 januari 2020

1. Verlaging registratiebelasting bij aankoop van een woning

U heeft het zeker al gehoord: de afschaffing van de woonbonus. Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de verlaging van de registratiebelasting, die verschilt naargelang de situatie.

Registratie 5%
Als je een woning koopt en een ingrijpende energetische renovatie doorvoert binnen de vijf jaar na aankoop, betaal je vanaf 1 januari maar vijf in plaats van zes procent registratiebelasting.  Het gaat dan om renovaties waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie... volledig wordt vervangen en minstens 75 procent van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Als bewijs voor deze ingrijpende energetische renovaties ontvangt u ook een energieprestatiecertificaat, wat één van de voorwaarden is om het verlaagde tarief te behouden.

Registratie 6%
De registratiebelasting op de aankoop van de enige gezinswoning verlaagt van 7% naar 6%, enkel indien deze aankoop jouw enige gezinswoning is én indien je er binnen twee jaar gaat wonen. Ook nieuw is dat de registratierechten pas moeten betaald worden bij het verlijden van de notariële akte en niet meer bij het tekenen van de compromis.

Extra korting op registratierechten voor bescheiden gezinswoning
Een bescheiden gezinswoning is een woning met een reële verkoopwaarde lager dan € 200.000 (en in centrumsteden lager dan € 220.000). De korting op de registratierechten voor deze woningen komt neer op € 4.800.

10% registratierechten
In alle andere gevallen, zoals een tweede woonst en opbrengsteigendom, betaal je 10% registratierechten. 

Deze tarieven zijn van toepassing op alle koopovereenkomsten die vanaf 1 januari 2020 worden gesloten. De tarieven van zes (of vijf) procent gelden ook als je de compromis nog in 2019 tekende, maar de koopakte pas in 2020 voor de notaris ondertekent. Dan kom je wel niet meer in aanmerking voor de woonbonus.

2. Strengere dakisolatienormen
Vanaf 1 januari moeten alle eigen en huurwoningen voldoen aan de dakisolatienormen. Voor relatief nieuwe woningen, hoef je je geen zorgen te maken. Nieuwbouwwoningen die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen namelijk al aan de dakisolatienormen. Bezit of verhuur je een woning gebouwd voor 1 januari 2006 die aangesloten is op het elektriciteitsnet, dan moet het dak geïsoleerd worden volgens een minimumnorm van 0,75 m2 kelvin per watt. Dat is een isolatielaag van 3 tot 4 cm. Heb je een zolder die niet bewoond of verwarmd is? Dan geldt de norm van de isolatie voor je zoldervloer. Ook plafondisolatie komt in aanmerking, maar alleen als het doorloopt over het volledige plafond.

Een woninginspecteur kan je woning vijftien strafpunten toekennen, indien het niet aan de dakisolatienormen voldoet. Hierdoor kan de Vlaamse overheid je woning zelfs ongeschikt verklaren, zodat je ze niet meer kan verhuren.

3. Dubbel glas
Tegen 1 januari 2020 moeten alle ramen in (huur)woningen voorzien zijn van dubbel glas. Indien dit ontbreekt, riskeer je ook hier strafpunten voor. Eén raam met enkel glas zorgt voor drie strafpunten en meerdere ramen met enkel glas zorgen voor negen strafpunten. Wanneer je beter doet en zorgt voor hoogrendementsbeglazing, kan je in aanmerking komen voor een premie. Deze regel geldt voor kamers, studio’s, eengezinswoningen en appartementen. De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

4. Verplichte rookmelders 
In Vlaanderen is het wettelijk verplicht om vanaf 1 januari 2020 op elke verdieping een rookmelder te voorzien. Dit is inclusief de kelder en de zolder als er zich een technische installatie in bevindt of als je die ruimtes direct kan betreden.

Het is aan de verhuurder om de rookmelder aan te kopen en te installeren in het huis, appartement of studentenkamer. Verhuur je studentenkamers, dan moet elke kamer voorzien zijn van een rookmelder. De huurder moet instaan voor het onderhoud van de rookmelder en de tijdige vervanging van de batterijen.

Het is belangrijk om aan deze verplichting te voldoen. Indien dit niet gebeurt, krijg je niet het nodige comformiteitsattest om je woning te verhuren. Daarenboven is het niet plaatsen van rookmelders strafbaar.

5. Mede-eigenaars appartementsgebouwen moeten zich voorbereiden op nieuwe EPC-verplichting
Vanaf 1 januari 2022 moeten de mede-eigenaars van een appartementsgebouw een EPC-attest kunnen voorleggen voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw zoals het dak, de vloer, de buitenmuren of de traphal.

Vanaf 2020 kunnen de mede-eigenaars beroep doen op een energiedeskundige om dat attest op te stellen. De Vlaamse overheid voorziet hiervoor dus een overgangsperiode van twee jaar om het EPC van de gemeenschappelijke delen aan te vragen. Als de mede-eigenaars deze verplichting niet naleven, riskeren ze een boete. 

Ook niet-residentiële eenheden met een oppervlakte van maximaal 500 m2 moeten over een EPC beschikken bij verkoop of verhuur, zoals dokterspraktijken, cafés of kleine winkels (maar mogen geen deel uitmaken van een groot niet-residentieel complex zoals een winkelcentrum).

Bronnen: Fednot, Axa: fiscaliteit en wonen, Vlaamse Belastingdienst, Livios en Vlaanderen.be