De schatter bepaalt hoeveel je mag lenen

Vanaf 1 januari 2022 zal je hypothecaire lening niet langer toegekend worden op je bod op een woning, maar op de geschatte waarde van deze woning. De woning die je wenst te kopen, dient dus geschat worden door een erkende schatter vooraleer de bank je een lening kan toezeggen.

Deze nieuwe regel is ontstaan om het fenomeen van ‘overbieden’ tegen te gaan. Het doel is om de woningprijzen terug betaalbaar te maken.

Bovendien heeft deze nieuwe regel als doel om de banken beter te beschermen. Door het ‘overbieden’ worden duurdere leningen aangegaan bij de bank wat vaak leidt tot een gedwongen verkoop als de ontleners de lening niet meer kunnen terugbetalen. Dit zorgt voor een groot geldverlies bij de banken. 

 

gratis schatting maes concept immo
gratis schatting maes concept immo

Als potentiële koper moet je niet veel schrik krijgen, want de banken kunnen nog steeds hogere bedragen uitlenen. Hier staat geen verbod op, maar dit zal afhankelijk zijn van de bank waar je naartoe gaat en het bedrag dat je wenst te ontlenen. 

Het schatten van de woning moet gebeuren door een erkende schatter zoals hierboven vermeld, maar hier kwam al snel reactie op vanuit de sector. Experts wezen erop hoe duur een erkende schatter kan zijn. Banken zijn niet verplicht om een erkende schatter in te schakelen en mogen zich ook baseren op andere gelijkaardige geschatte woningen om het bedrag te bepalen.

Wil je op voorhand de waarde van jouw woning al weten kan je op ons beroep doen door een gratis schatting aan te vragen.