Het jaar 2022 is er eentje voor in de geschiedenisboeken. De oorlog in Oekraïne en Covid-19 eisten hun economische tol. De energie- en materiaalprijzen schoten de hoogte in, onzekerheid over levertermijnen en iedereen werd gemotiveerd om steeds energiezuiniger en duurzamer te wonen en leven. Is er beterschap op komst? Met een eerste stap in 2023, willen jullie graag weten wat dit nieuwe jaar met zich mee brengt. Wij zochten het voor je uit.
Indien je als eigenaar of VME niet tijdig over een geldig EPC gemeenschappelijke delen beschikt, riskeer je een boete van 500 tot 5.000 euro. Daarnaast kondigt VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) voor het voorjaar 2023 controles op aanwezigheid van het EPC voor gemeenschappelijke delen aan.
Het betalen van deze boete geeft evenwel geen vrijstelling om over dit EPC te beschikken: de eigenaar of VME zal ook nog een erkend energiedeskundige type A moeten contacteren om een EPC gemeenschappelijke delen te laten opmaken, om een nieuwe sanctie te vermijden.
Tegen uiterlijk 1 januari 2024 moeten kleine appartementsgebouwen met minder dan 5 gebouweenheden (met minimum 2 appartementen) over een EPC GD beschikken. De syndicus zal de VME tijdig moeten informeren en bereidt het plaatsbezoek van de deskundige voor. Hierbij moet hij technische info, plannen, lastenboeken, facturen… verzamelen.
Vanaf 1 januari 2023 zal een EPC vereist zijn bij een onroerende schenking en indien het eigendomsrecht van een gebouw via ruil wordt overgedragen. De verplichting om bij overdracht een EPC te overhandigen aan de verwerver wordt via deze wijziging uitgebreid naar ‘elke notariële overdracht in volle eigendom van een gebouw’.
Vanaf 1 januari 2023 wordt het EPC voor (grote) niet-residentiële gebouwen ingevoerd. Vanaf dan zal je ook voor deze gebouwen een informatieplicht moeten respecteren.
Het EPC NR bestaat uit 2 onderdelen die elkaar aanvullen:
Tot op heden moet enkel het eerste onderdeel meegenomen worden in de publiciteit.
Vanaf 1 januari 2023 zullen notarissen en vastgoedkantoren geactualiseerde overstromingskaarten moeten gebruiken i.p.v. de kaarten daterend uit 2017. De nieuwe kaarten zullen meer informatie meegeven over het onderscheid tussen overstromingen vanuit zee, vanuit waterlopen of door intense neerslag en zullen telkens geactualiseerd worden, waardoor een overstromingsrapport slechts 1 jaar geldig is.
Het overstromingsrapport is een verplicht gegeven bij elke onderhandse en authentieke akte van verkoop of verhuring voor meer dan negen jaar. In het rapport vind je meer informatie terug over de overstromingsbron en de overstromingskans. Er zal een 2-ledige score terug te vinden zijn in het rapport, die beiden moeten vermeld worden wanneer je een woning verkoopt.
De P(erceel)-score en G(ebouw)-score worden onderverdeeld in 4 klassen en naargelang de overstromingsbron (regen, vanuit de zee of vanuit rivieren):
Klasse C en D zijn vergelijkbaar met de huidige effectief overstromingsgevoelige gebieden, waarbij D het meest overstromingsgevoelig is. Deze klasses zal je vanaf nu herkennen via symbolen die vermeld worden in vastgoedadvertenties. Via de Watertoets van de Vlaamse Overheid kan je checken wat de overstromingskans van jouw perceel (P-score) en/of gebouw (G-score) is. Daarnaast kan je ook een overstromingsrapport genereren.
Vanaf 1 april 2023 zullen notarissen en vastgoedkantoren dit overstromingsrapport ook moeten toevoegen bij elke onderhandse en authentieke akte van verkoop en verhuring voor meer dan negen jaar.
Zowel het perceel als het gebouw vallen onder klasse D.
Enkel het perceel valt onder klasse D.
Vanaf 1 januari 2023 zullen er nieuwe inkomensgrenzen gelden voor mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening in het Vlaams Gewest. De inkomensgrenzen worden aangepast aan de snel oplopende index. Bij de premieaanvraag wordt er rekening gehouden met het meest recente aanslagbiljet beschikbaar op de datum van de premieaanvraag. Hierbij is het belangrijk om te weten dat facturen niet ouder dan 2 jaar mogen zijn.
Verplichte renovatie eensgezinswoningen
Verplichte renovatie appartementsgebouwen
Volledige terugbetaling van de rente wordt vervangen door een rentesubsidie en hoe beter je renoveert, hoe hoger de subsidie zal zijn. Stel dat je renoveert tot label D, zal je 2% terugkrijgen. Om dat concreet te maken: Als je een woonkrediet aangaat met een rentetarief van 4% zal je dus 2% punt terugkrijgen. Renoveer je tot C gaat dit om 2,5%, tot B om 3% en tot A tot 3,5%. Dat kan wel heel erg van pas komen, want tegenwoordig als je een lening op 20 jaar met een vaste looptijd aangaat, mag je al gemakkelijk rekenen op een 3 tot 3,5% rente. Het is dus niet renteloos, maar de overheid betaalt wel een deel terug.
Vanaf 2023 bepaalt de oppervlakte van je dak het volume van je verplichte regenwaterput. Wie grondig renoveert zal dus ook een waterput moeten installeren, dus niet enkel degene die aan nieuwbouw of heropbouw zullen doen en de put zal ook groter moeten zijn als je dak groter is. Het komt erop neer dat als je een dak van ongeveer 80m² hebt, dan moet je een put van 7500 liter voorzien, bij een dak van 120 m² zelfs een put van 10.000 liter. Je kan gemakkelijk op www.groenblauwpeil.be zien hoe groot je waterput moet zijn.
De oppervlakte van je dak bepaalt het volume van je regenwaterput
Sinds 1 januari zijn de erelonen van de notarissen hervormd. Vastgoedtransacties worden hierdoor zo’n 1.000 euro goedkoper. Voor zorgvolmachten worden er vaste erelonen ingevoerd, maar de totale kost zal niet noodzakelijk dalen.
Een woning slopen en heropbouwen is in sommige gevallen voordeliger dan renoveren. Met het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% stimuleert de regering de bouw van nieuwe energiezuinige huizen. Maar helaas komt niet iedereen in aanmerking voor dat gunstige btw-tarief. Gelukkig kunnen zij die naast het voordeeltarief grijpen nog tot eind 2023 een beroep doen op de verlengde slooppremie van 10.000 euro.
Om de energiedoelstellingen van 2050 te halen, moeten we fossiele brandstoffen achterwege laten en de definitieve overstap maken naar hernieuwbare energie. In 2023 worden de energie-eisen opnieuw aangeschroefd. Wie vanaf 1 januari 2023 een bouwvergunning voor een ingrijpende energetische renovatie aanvraagt, moet minstens 20 kWh per m² bruto vloeroppervlakte uit één of meerdere hernieuwbare bronnen halen.
Ook voor nieuwbouwwoningen worden de energie-eisen steeds strenger. Wie in 2025 een omgevingsvergunning aanvraagt voor een nieuwbouwwoning zal geen gasaansluiting meer kunnen krijgen. Enkel verwarmen via een warmtepomp, biomassaketel, elektrisch verwarmingstoestel of warmtenet is vanaf dan mogelijk.
In 2023 kan je nog steeds je woning aansluiten op gas. Toch zal je minstens 15 kWh/m² aan zonne-energie moeten voorzien.
Een hele boterham aan nieuwe regels! Geraak je er niet meer goed aan uit of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op via 056/722.180 of via [email protected].